Ikke alene er det en god idé for den der opholder sig nær eller på havet at have en redningsvest på. Det er faktisk er lovkrav, hvis overtrædelse kan udløse en bøde på op til 600,- kr. Hvis uheldet er ude, kan en vest betyde forskellen mellem liv og død ved at sikre, at du vender korrekt i vandet, holdes oppe eller får hjælp til at svømme i land.

Men hvordan en redningsvest hjælper dig ud af en potentielt livsfarlig situation, afhænger af dens materiale og design. I vores store sortiment har du rig mulighed for at finde en billig redningsvest.

Hvilken type vest skal du vælge?

Der er efterhånden flere forskellige typer af veste på markedet, og hvilken vest, der passer til dig, afhænger af en række faktorer – ikke mindst dine svømmeegenskaber. Således finder man nu både traditionelle redningsveste, svømmeveste og oppustelige veste, ja sågar børneveste.

Den traditionelle redningsvest sørger kort og godt for, at du er retvendt og ovenvande, hvis uheldet er ude, dvs. at du ligger på ryggen og dermed kan trække vejret, hvis du skulle blive bevidstløs. Dette gør vesten gennem strategisk placerede opdriftselementer (ofte på kraven på vestens bagside og på fronten af vesten).

Svømmevesten er karakteriseret ved en større bevægelsesfrihed end den traditionelle vest, men denne fleksibilitet kommer med en pris: kragen, der ellers sørger for at holde dig retvendt og opdriftselementerne, der holder dig ovenvande, findes ikke i lige så udpræget grad på denne type vest. Som navnet også antyder er det altså en vest, der bedst egner sig til den, der kan svømme.

Den oppustelige redningsvest befinder sig et sted mellem de to førnævnte og tager afsæt i en både-og tankegang: Hvorfor ikke kombinere den traditionelle vests eftertragtede opdriftsegenskaber med svømmevestens lige så eftertragtede fleksibilitet? Du får det bedste fra begge verdener: Når du bevæger dig, nyder godt af den ekstra bevægelsesfrihed. Hvis uheldet er ude, pustes vesten enten op automatisk eller manuelt med et træk i en snor og sørger, ligesom den traditionelle vest, for at du er retvendt og ovenvande.

Slutteligt er der børnevesten. Naturligvis er der her tale om en vest med en helt særlig målgruppe, og det reflekteres også i vestens design og funktionalitet. På mange punkter ligner denne type vest den traditionelle, ikke-oppustelige vest, men udmærker sig ved blestroppen, der højner bærerens komfort.

Sammenlign forskellige redningsveste herunder

Modelno.TypeFarveBæreevneOpdriftPrisForhandler
VIKING RescYou Conquest HarnessOppusteligSort60 - 110 kg150N1244 DKK> Gå til forhandler
SOLAS-godkendtOppusteligGul60 - 110 kg275N1338 DKK> Gå til forhandler
Off-shoreOppusteligSort100+ kg300N1249 DKK> Gå til forhandler
Lalizas YpsilonOppusteligSortOp til 100 kg150N1221 DKK> Gå til forhandler
Sailor m. D-ringOppusteligRødOp til 100 kg150N599 DKK> Gå til forhandler
Viking SOLAS automatiskOppusteligRød60 - 120 kg180N1823 DKK> Gå til forhandler
Helly Hansen Sport ProSelvoppusteligSortOp til 100 kg150N1245 DKK> Gå til forhandler
VIKING RescYou AtlanticOppustelig (man. el. aut.)RødOp til 100 kg150N663 DKK> Gå til forhandler
Helly Hansen Sailsafe CoastalOppustelig (aut.)SortOp til 100 kg170N1543 DKK> Gå til forhandler

Mere om opdrift

En vests opdriftegenskaber regnes i Newton. Kort gælder det at jo flere Newton en vest har, desto mere opdrift har den.

Veste med 50-100 Newton er typisk svømmeveste og bør kun bruges i nærheden af kysten og i beskyttet farvand. Veste med 150 Newton kan anvendes i alle farvande og holder dig sikker ved bevidstløshed. Veste med hele 275 Newton holder dig ligeledes sikker i alle farvande og anbefales til tungere bærere (110 kg og opefter). Generelt giver det i denne sammenhæng mening at tænke over sin påklædning, da en vests evne til at vendeevne kan påvirkes af tungere påklædning.

Sikkerhedsstandarder og godkendte veste

Anbefalede veste er CE-godkendte eller – endnu bedre – lever op til den tværeuropæiske ISO-standard, der, foruden store krav til en vests opdriftsegenskaber, også fordrer et særligt materialevalg, design og ydeevne. Desuden kan en vest være SOLAS-godkendt, hvilket vil sige, at den er godkendt til professionelt brug.

– Husk redningsvesten. For en sikkerheds skyld.